Muayene Öncesi Hazırlık

Muayene Öncesi Hazırlık Resim

Muayene Öncesi Hazırlık

Araç muayenesi, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34. maddesi gereğince trafiğe çıkan motorlu ya da motorsuz taşıtların yolcu ve trafik güvenliğine uygun nitelikleri taşıyıp taşımadığının kontrol edilmesi amacıyla yapılır. Düzenli trafik muayenesi yapılarak trafikteki taşıtların kusurları ve bunların sebep olacağı kazalar giderilir.
Araç muayene kapsamı içerisine birçok teknik kontroller girer. Muayene istasyonlarında yapılan bu kontrollerle otomobil kusurlarından kaynaklanan trafik kazalarının azaltılması amaçlanır ve böylelikle trafik güvenliği de artırılmış olur. Aynı zamanda düzenli olarak muayene edilen arabaların ömürleri uzamakla beraber, ikinci el fiyatları da yükselir. Gerekli araç muayenelerinin düzenli olarak yapılmasıyla daha sonra oluşabilecek bakım masrafları da azalır. Böylelikle bakım maliyetlerinin de düşmesi sağlanır.

Araç Muayenesi Öncesi Yapılması Gerekenler
Araç muayenesi öncesinde internet üzerinden TÜVTÜRK’ün sayfasından randevu alınır. Randevu aldıktan sonra aracın trafik cezası ve OGS kaçak geçiş cezası olup olmadığı da kontrol edilir. Bunun yanı sıra aracın geçerli olacak şekilde bir egzoz emisyon ölçümü yapılır. Bu ölçüm yapılmamışsa araç ağır kusurlu olarak değerlendirilir. Araç muayenesi sırasında; ruhsat, trafik sigortası, geçerli egzoz emisyon ölçümü ve vekalet durumu kontrolü belgeleri istenir. LPG veya CNG takılı araçlar ise gaz sızdırmazlık raporu da alır. Belgelerin yanı sıra araçta bulunması gereken ekipmanların da tam olması gerekir. Tüm araçlarda bulunması zorunlu olan ekipmanlar arasında; ilk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı ve stepne yer alır.

Araç Muayenesinde Nelere Bakılıyor?
• Muayene istasyonuna gidildiği zaman öncelikle muayenesi yapılacak aracın şasi numarası, yakıt tipi ve koltuk sayısı gibi tescil bilgilerindeki veriler karşılaştırılır.
• Motor havuzu içerisinde bulunan hortumlara, akü ve akü bağlantılarına, aracın elektrik tesisatına bakılır.
• Fren test cihazı ile fren sisteminin kontrolünde ön aks fren sistemi sol ve sağ tekerleklerin fren kuvvet değerleri çıkarılır. Ön aksta yapılan tüm kontroller arka aksta da yapılır. Fren verimi en az % 50 olmalıdır.
• Araç içinde şoför koltuğunun sabitliği ve emniyet kemerlerinin durumu gözden geçirilir. Araç görüşü için de camlar, silecekler, silecek suyu, kalorifer, korna, yan ve dikiz aynaları detaylı bir şekilde incelenir.
• Aracın alt kısmında oluşabilecek sıvı, yağ ve yakıt kaçakları, egzoz, ön ve arka aksların süspansiyon sistemi, fren sistemi, hortumlar, rekorlar, kablolar kontrol edilir. Paslanma, sızıntı ve hasar olup olmadığına bakılır.
• Aydınlatmalar trafikte güvenle seyahat etmek için görme ve görülme açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple kısa, uzun ve varsa sis farlarının ayarları da yapılır.